Двама членове на ЕТА са арестувани в Лондон
Двама членове на ЕТА са арестувани в Лондон / снимка: Reuters, архив

Британската полиция арестува в Лондон двама членове на баската сепаратистка група ЕТА. Единият от тях е с присъда за над 20 убийства, предаде Ройтерс, като се позова на испанското вътрешно министерство, предаде Ройтерс.

Британската полиция е арестувала Инасио Лерин Санчес и Антонио Тройтино, който е осъден за 22 убийства през 80-те години на миналия век, когато е бил част от ядро на ЕТА в Мадрид. Той бе осъден на над 2000 години затвор, но бе освободен през 2011, след като излежа 24 години.

Петима предполагаеми членове на ЕТА бяха арестувани тази седмица във Франция, Испания и Великобритания в рамките на нова съвместна операция срещу организацията, предава БТА.

Отслабена от арестите на повечето си лидери и от намаляващата подкрепа за каузата в самата Страна на баските, ЕТА обяви през октомври м.г., че се отказва от въоръжената си борба, която води от над 40 години и която отне живота на повече от 800 души. Испанското правителство обаче отказа да преговаря за окончателен край на конфликта и поиска ЕТА да се разпусне и разоръжи, припомня Ройтерс.