Двама българи на съд в Чехия за тероризъм
Двама българи на съд в Чехия за тероризъм / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Съд в Прага започна да разглежда дело за помагачество на терористична дейност срещу четирима руски граждани от Дагестан. Пред съда са изправени и двама граждани на България и един на Молдова, съобщава РИА Новости.

Според прокуратурата подсъдимите са се занимавали с изготвяне и продажба на фалшиви лични документи, при това с много високо качество. Доходите от тази нелегална дейност според следователите са били използвани за финансиране на терористичната групировка Джамаат Шариат (Дагестански фронт).

Престъпната група, фалшифицираща документи, е действала от 2008 до 2010 г.

Обвиняемите отрекоха всякакви връзки с Джамаат Шариат, за която се смята, че е замесена в редица терористични нападения в Москва и Дагестанската република, съобщи радио "Свободна Европа".

Според следователите групата е изготвяла фалшиви лични документи за дагестанци, свързани с живеещи в Германия терористи.

Това е първият съдебен процес за ислямски екстремизъм и тероризъм в Чехия, отбелязва РСЕ.

Подсъдимите шестима мъже и една жена не се признаха за виновни по обвиненията в помагачество на терористична дейност. Някои от тях признаха, че са фалшифицирали документи, но отрекоха да са знаели, че приходите от тях финансират терористична дейност, съобщи руската агенция за правна и съдебна информация РАПСИ.

Прокуратурата, напротив, смята, че най-малко четирима души от престъпната групировка са били наясно какви дейности финансират.

Джамаат Шариат е терористична организация, създадена в Дагестан преди десетина години. Смята се, че членовете й са били замесени в редица убийства на цивилни и нападения над служители на правоохранителните органи, членове на руските специални служби и дагестански мюсюлмански духовници. Смята се, че групировката е била замесена в бомбените атентати в московското метро през 2010 г., при които бяха убити 41 души и ранени 88, отбелязва РАПСИ.