/ БГНЕС, архив
Италианската полиция откри 11 тона хашиш на 19-метрова яхта, плаваща под холандски флаг край бреговете на остров Сицилия.

Задържани са двама души - българи, които са били на яхтата, съобщават италианската агенция АДЖИ и електронното издание на в. "Република".

Яхтата е била прехваната в международни води край бреговете на италианската провинция Рагуза на остров Сицилия. Сигналът, по който са действали полицаите, бил подаден от испанските власти. Яхтата била откарана на пристанище Поцало и там при претърсването била намерена дрогата.

Има съмнения, че наркотиците са били натоварени от Мароко и е трябвало да бъдат доставени в Либия, отбелязва "Република".

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов потвърди появилата се информация за двамата задържани българи в Италия. „Разполагаме с малко информация. Колегите по международно оперативно сътрудничество в момента извършват проверки и се осъществява необходимата комуникация с италианските ни колеги. Операцията е на италианските служби“, уточни гл. комисар Спиридонов, цитиран от "Фокус". Той не пожела да разкрие самоличността на задържаните, но поясни, че единият от тях е с криминална регистрация за шофиране в нетрезво състояние.
В Италия ще има съдебно преследване спрямо тези лица, така че да не пречим на колегите, отбеляза Спиридонов.