Двама бивши шефове на френската полиция и разузнаване са в ареста във Франция
Двама бивши шефове на френската полиция и разузнаване са в ареста във Франция / Guliver/Getty Images

На двама бивши началници на парижката полиция и на френска разузнавателна служба, един от които е близък до бившия президент Никола Саркози, бе наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" в разследване на злоупотреба със служебно положение, предаде АФП.

Бившият началник на престижната парижка криминална полиция Кристиан Флеш и близкият до Саркози бивш директор на вътрешното разузнаване Бернар Скарсини са задържани под стража от Главната инспекция на националната полиция в рамките на разследване на парижката прокуратура.

Разследването за злоупотреба със служебно положение е започнато след обиск в парижкото жилище на Скарсини и в централата на фирмата му през април в рамките на три други разследвания, едно от които касае обвиненията за либийско финансиране на предизборната кампания на Саркози през 2007 г.

60-годишният Скарсини сега е консултант на френската транснационална компания за луксозни стоки Ел Ве Ем Аш (LVMH). Той е ръководил френското вътрешно разузнаване по време на мандата на Никола Саркози от 2007 до 2012 г.

Вчера е бил извършен обиск и в жилището на бившия шеф на парижката криминална полиция, която Флеш е ръководил от 2007 до 2013 г. Сега Флеш е генерален директор на охраната на хотелската верига "Акор" (Accor).

58-годишният Флеш е напуснал ръководството на столичната криминална полиция след съдебно предупреждение за негово обаждане до тогавашния вътрешен министър Брис Ортфьо, в което Флеш изглежда подготвя министъра си как да се подготви за изслушване в едно от разследванията срещу Никола Саркози.

Фактите, за които той е задържан под стража, са различни от свързаната със Саркози афера, уточни близък до разследването източник.

Източник: БТА