Камчатка
Камчатка / Thinkstockphotos
Вулканите Ключевски и Шивелуч в Камчатка изхвърлиха едновременно пепел. Възможно е пепел да се появи над населени места на областта Уст-Камчатск, предаде ТАСС.

Височината на изхвърлянето на пепел от Ключевски е 6 километра над морското равнище. Пепелната следа също се разпростира в северозападна посока вече на 100 км. "Височината на изхвърлянето на пепел от Шивелуч е 3,5 км над морското равнище, дължината на следата е достигнала 55 км", съобщават от Камчатската група за реагиране на вулканични изригвания (KVERT) от Института по вулканология и сеизмология на Далекоизточния филиал на Руската академия на науките. Ако вятърът смени посоката си е възможно две селища в рядко населената зона да се окажат под пепелопада.
Вулканът Шивелуч е висок 3283 метра. Последният му активен период продължава с кратки времена на затишие от 2010 година. Лавовият му купол постоянно нараства, изхвърля пара и газове, понякога се сриват разтопени лавини.

През юни Шивелуч изхвърли пепел като вулканичните частици се разпространиха на 1000 км и покриха шест селища в Камчатка.

Изригването на вулкан на Аляска може да затрудни въздушния транспорт

Възрастта на вулкана е около 70 хиляди години. Той е най-северният вулкан на полуостров Камчатка в руския Далечен изток. Силните изригвания на Шивелуч се наблюдават повече от 2 века и той обикновено е под наблюдението на вулканолози, а в последно време го посещават и много любители на "вулканския" туризъм. През 2004-2005 година вулканът така се разбушува, че стихията намали височината на планината със 115 м.

Камчатски вулкан изхвърли пепел на 5 км височина

Вулканът Ключевски се намира в Уст-Камчатския район. Най-близкото селище Ключи се намира на 30 км от подножието на вулкана.
БГНЕС