Два вулкана изригнаха в Индонезия
Два вулкана изригнаха в Индонезия / БГНЕС

Един от най-опасните вулкани в света изригна в Индонезия, а друг продължава да изхвърля стълб от пепел, който достига до 8 километра височина, предаде Франс прес.

Вулканът Мерапи на централния остров Джава е най-активният в Индонезия. Той отне живота на 350 души при изригване в края на 2010 година и започна да изригва по-рано днес. Височината на димния стълб достига 2 километра, съобщават от Националната агенция за катастрофите. Около 600 семейства бяха избягали в укрития, но повечето от тях отново са се върнали по домовете си, тъй като заплахата не е непосредствена, подчертават от Агенцията.

Два вулкана изригнаха в Индонезия
netinfo

Вулканът Синабун, разположен в северната част на остров Суматра, продължава да изригва от средата на септември. Властите са евакуирали над 5000 души, посочва БТА. Много полети са пренасочени, съобщиха от министерството на транспорта.

Вулканът беше неактивен повече от век. При събуждането си през 2010 година, той принуди 12 хиляди души да напуснат региона. В Индонезия има 129 активни вулкана, което я прави първа в света по този показател.

Два вулкана изригнаха в Индонезия
netinfo