Бунтовници изстреляха два снаряда по руското посолство в Дамаск в момент, когато симпатизанти на сирийското правителство се събираха пред сградата му, за да благодарят на Москва, че се е намесила в Сирия, съобщи Асошиейтед прес.

Падането на двата снаряда върху посолството предизвика паника сред събралите се отпред около 300 души, съобщи фотограф на Франс прес от мястото на събитието. Хората се разбягаха и в същия момент трети снаряд се взриви в околността, предаде репортер на АП.

И руски бойни кораби атакуват "Ислямска държава" в Сирия (ВИДЕО)

Още не е ясно дали нападението е взело жертви. Опозиционни бойци са обстрелвали в миналото посолството, но не се знае дали днешното нападение е било насочено срещу демонстрантите.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва смята артилерийския обстрел на посолството си в Дамаск за терористична проява, предаде Ройтерс, цитирайки РИА Новости.

"Това е очевидна терористична проява, вероятно целяща да сплаши поддръжниците на борбата срещу тероризма", заяви Лавров.

"Разчитаме виновните да бъдат установени и да бъдат предприети мерки по осуетяване на подобни инциденти", каза Лавров, цитиран от ТАСС. Днес по руското посолство в Дамаск бяха изстреляни два снаряда по време на протичаща пред него демонстрация в подкрепа на Москва. Няма данни за пострадали или за материални щети по сградата.

Лавров също така заяви, че подкрепя усилията на специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура да сложи край на сирийската криза и че е разочарован от нежеланието на САЩ за координация на усилията на всички борещи се с тероризма в Сирия, отбеляза РИА Новости.

На 30 септември Русия се включи с въздушни удари във войната в Сирия. Редица страни обвиниха Русия, че атакува умерената сирийска опозиция, а не цели на терористичната групировка „Ислямска държава". Саудитска Арабия, Турция и водената от САЩ коалиция призоваха Русия да прекрати нападенията срещу сирийската опозиция и да се фокусира върху борбата срещу ислямските бойци.

Източник: БТА