Два китайски изтребителя се сблъскаха и паднаха в населен район
Два китайски изтребителя се сблъскаха и паднаха в населен район / netinfo
Два изтребителя на китайските военновъздушни сили се сблъскаха днес във въздуха и се разбиха в населен район, предаде АП. Двамата пилоти успели да катапултират и са невредими, само с дребни наранявания, съобщиха държавните медии, според които няма пострадали и на земята.

Изтребителите J-8, китайско производство, се сблъскали близо до административния център на северния автономен район Вътрешна Монголия - Хохот. Двата самолета паднали в предградията.

Китайските въоръжени сили рядко разпространяват информация за подобни инциденти, отбелязва АП. Възможно е да са били принудени да го направят този път, тъй като мястото на катастрофата е прекалено близо до Пекин – на около 400 километра западно от столицата.

Сблъскалите се изтребители са от датиращ от 60-те години на миналия век модел, предназначен да прехваща съветски и американски свръхзвукови бомбардировачи, отбелязва още агенцията. Поради технически проблеми били произведени едва около 40 самолета от този модел, повечето от които са снети от въоръжение през 90-те години или модернизирани, за да служат за тренировки или фоторазузнаване.