Два атентата в Ирак срещу шиитски джамии взеха 13 жертви
Два атентата в Ирак срещу шиитски джамии взеха 13 жертви / БГНЕС
Тринайсет души загинаха и близо 50 са ранени днес при два самоубийствени атентата срещу шиитски поклонници в Багдад, празнуващи края на свещения месец рамадан, предаде Ройтерс.

Първият терорист атакувал с кола-бомба джамия в шиитския квартал "Зафрания". Той блъснал Мерцедеса си в иракска полицейска кола, охраняваща защитен район около джамията, и го взривил. Загинали са седем души, а 23 са ранени.

Второто нападение е извършено от момче на около 14 години, което се самовзривило насред тълпа от хора пред джамия в бедния шиитски квартал "Новия Багдад". Загинали са 6 души, 26 са ранени, каза говорителят на багдадската полиция генерал-майор Касим Мусауи. Броят на убитите може да нарасне.

За повечето шиити в Ирак днес са главните тържества по случай края на Рамадана - Айд ал фитр. Сунитите започнаха да празнуват по-рано тази седмица. Правителството обяви шест почивни дни, за да обхване всички религиозни деноминации. Служители предупредиха за евентуални атаки на екстремисти на празника.

Това е втората голяма вълна от атентати в иракската столица през последните дни, които очевидно са свързани с тържествата, бележещи края на продължилите цял месец пости. Четири бомби избухнаха в неделя в Багдад. Загинаха най-малко 32 души, много от които купували подаръци за Айд ал фитр в оживения търговски район Карада.