/ Gulliver/Getty Images
Президентът на Полша Анджей Дуда приветства решението на САЩ да базират командването на своята Пета армия на полска територия, което по думите му е осъществяване на отдавнашна мечта и ясен сигнал към Русия, предаде Ройтерс.

По-рано днес, на срещата на върха на НАТО в Мадрид, американският президент Джо Байдън каза, че Съединените щати ще увеличат военното си присъствие в Европа в жива сила и техника и че в отговор на заплахата от Русия след нашествието ѝ в Украйна ще разположат в Полша нова главна квартира на армията.

"Това е новина, която чакахме отдавна. Това е факт, която укрепва много нашата сигурност... в трудната ситуация, в която се намираме", заяви полският президент на пресконференция в испанската столица. 

"Нещо, което изглеждаше за мнозина невъзможно, се осъществи днес", написа в "Туитър" заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пшидач. По думите му "постоянното присъствие на САЩ в Полша" също е ясен сигнал към Русия.

Байдън посети Полша през март - малко след като Русия нападна Украйна - и каза, че американските войници на полска територия се намират "посред битката между демокрацията и олигархията". Още преди руското нашествие в Украйна САЩ имаха в Полша около 4500 войници в контингент на НАТО и на двустранна основа. Повечето от тях са разположени в западната част на страната и съставът им се подменя периодично.

Полското знаме няма място в мемориални комплекси в Русия заради русофобската политика на Варшава и Москва отхвърля претенциите на полската страна по този въпрос. Това заяви от своя страна говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Когато официална Варшава заема откровена враждебна позиция спрямо Русия, а полски официални лица... се надпреварват по русофобия, при което правят всичко това публично, кой кого ще надвика, присъствието на флага на Полша на територията на руски държавни учреждения е неуместно", каза Захарова на пресконференция. Тя обясни така премахването на полските национални знамена от полските военни гробища в Катин (Смоленска област) и Медное (Тверска област). Захарова отбеляза, че Русия не е поемала никакви писмени ангажименти за тези флагове и присъствието им е било само жест на добра воля от нейна страна.

"Разбира се ние абсолютно не приемаме каквото и да били претенции на полските власти по този въпрос", подчерта говорителката на руското министерство на външните работи. Същевременно тя заяви, че в Полша се води целенасочена кампания за унищожаване на мемориалното наследство на Русия.
БТА