Дроновете, забелязани в понеделник вечерта от военните над румънската 57-ма военновъздушна база "Михаил Когълничану” в окръг Констанца, може да са извършвали шпионаж. Това твърди военен експерт пред вестник “Адевърул”.

Румъния откри части от дрон близо до границата с Украйна

Според контраадмирал д-р Константин Чоробя, бивш заместник-началник на отдела за информационни операции на командването на НАТО в Италия, нахлуването на безпилотните летателни апарати е опасно, тъй като, освен мисии за наблюдение, те могат да получават и заповеди за поразяване на цели.

“Трите дрона вероятно са били на мисия за наблюдение. Базата представлява голям интерес за руснаците, тъй като там се извършва модернизация. Те се интересуват дали ще увеличим капацитета за настаняване на персонал или ще разработим писти, които да се използват от Ф-35 например. Разбира се, виждат и от сателита, но при близък план стигат до други изводи”, отбелязва Чоробя.

Той припомня, че при подобни ситуации законът не позволява бърза намеса на военните.

„Поискахме законопроект за тези дронове, със забранени за полети зони за тези устройства над военни бази. Настояхме да се регулира статутът на дронове, летящи над военни обекти. За съжаление законът не мина”, коментира контраадмиралът.

Според него са необходими мерки за противодействие, тъй като военна техника за Украйна ще минава транзитно през Румъния, а това предполага нахлуване на такива дронове и в други области.

Румъния привика руския посланик след падането на руски дрон на нейна територия

“При създалата се ситуация в базата “Михаил Когълничану” най-добре щеше да бъде да има бойна система срещу дронове. Тя открива, класифицира, локализира, проследява и унищожава такива летящи апарати”, обяснява контраадмиралът.

Според източници на вестник “Адевърул”, Министерството на националната отбрана на Румъния разполага с такова оборудване, но то е поставено в района на делтата на река Дунав, за да неутрализира изстреляните от руснаците дронове Шахед (Shahed) 136.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мартина Ганчева/БТА