Доживотна присъда за трима атентатори на московското метро
Доживотна присъда за трима атентатори на московското метро / netinfo

Московският градски съд произнесе доживотни присъди срещу трима извършители на атентати в столичното метро през февруари и август 2004 г., предаде ИТАР-ТАСС.

Бившият служител в правосъдното министерство Мурат Шалаев и двама членове на ислямистката групировка "Карачаевски джамаат" - Максим Панарин и Тамбий Хубиев, ще излежават наказанието при специален тъмничен режим. Съдът постанови и да платят над 6 млн. рубли за нанесените морални и материални щети, посочва агенцията.

Осъдените са признати за виновни в тероризъм, убийства, бандитизъм, незаконен трафик на оръжие и експлозиви, а двама от тях и за членство в незаконно въоръжено формирование и подправяне на документи.

При експлозията на 31 август 2004 г. край московската метростанция "Рижская" загинаха 8 души, 30 бяха ранени. Атентатът в столичното метро на 6 февруари същата година отне живота на 42-ма; пострадаха още над 250 души. Освен това участниците в престъпната група са замесени според следствието в атентатите на спирки на градския транспорт в Краснодар и Воронеж през 2003 и 2004 г.