Доверието към Никола Саркози бележи нов спад
Доверието към Никола Саркози бележи нов спад / снимка: БГНЕС

Доверието към френския президент Никола Саркози, бездруго в най-ниската си точка година след заемането на поста, бележи нов спад, предаде Франс прес. Агенцията обобщава данни от две допитвания, чиито резултати са огласени в понеделник - в навечерието на годишнината от изборната победа на френския лидер.

Според анкета на института "Ел Аш 2", рейтингът на Саркози, спаднал с 4 на сто, вече е 36 процента, а този на неговия министър-председател Франсоа Фийон, намалял също с 4 на сто, сега е 46 процента. Петдесет и три процента от французите не одобряват действията на президента (срещу 54 на сто при предишно проучване).

Ако вторият тур от президентските избори във Франция се бе състоял днес, резултатите щяха да са обратни на тези от 6 май 2007 г., отбелязва агенцията. Социалистката Сеголен Роаял би спечелила вота с 53 на сто от гласовете срещу 47 на сто за Саркози, сочи същото допитване.

Равносметката от дейността на Никола Саркози според французите е отрицателна почти във всички сфери. Единствено европейската политика на президента е "по-скоро успешна", както заявяват 43 на сто от участниците в анкетата, докато 37 на сто твърдят противното.