Доскорошна фенка на Хари Потър вербува ученички за джихад в Сирия
Доскорошна фенка на Хари Потър вербува ученички за джихад в Сирия / Thinkstock/Getty Images

Три британски ученички на 15 и 16 години миналата седмица се качиха в самолет на турските авиолинии от лондонското летище Гетуик за Истанбул. Оттам те са се прехвърлили в Сирия и вече са били забелязани в сирийския град Тал Абияд, контролиран от силите на групировката Ислямска държава, пише в. "Стампа".

Историята на трите приятелки от детинство - 15-годишната Шамима Бегум, 16-годишната Кадиза Султана и 15-годишната Амира Абазе, потресе Великобритания. Днес техните семейства отправиха пореден призив към децата си да се приберат у дома.

Трите британски момичета, които са учели в едно и също училище в Лондон, са само част от западните девойки, които отиват в Сирия, за да се влеят в редиците на ИД. Малко известен факт е обаче, че тези момичета са подмамвани да тръгнат на джихад от добре образована шотландка. Това е Акса Махмуд. Тя е на 20 години. Родена е в Глазгоу в семейството на пакистански имигранти. Всичките четири деца на семейството са завършили престижни шотландски колежи. Допреди две години Акса е била типично британско момиче, израснало с книгите за Хари Потър и с филмите от серията "Игрите на града". Тя си падала също по музиката на Coldplay.

През ноември 2013 г. Акса, която тогава е на 19 години, казва на родителите си, че иска да попътува из Европа. Те я пускат и тя изчезва безследно за 96 часа. Накрая се обажда по телефона и казва, че е в Сирия. Оттогава живее в сирийския град Ракка, бастион на ИД и ръководи джихадистка бригада, съставена само от жени, които контролират бордеите на терористичната групировка в града. В тези бордеи са докарвани отвлечени иракски момичета язиди и Акса, която вече е приела бойното име Ум Лайт, ги убеждава да не се противопоставят на джихадистите, превърнали ги в свои робини. Акса отговаря и за пропагандата в социалните мрежи. Тя разпространява послания на ИД, за да привлича кандидатки за джихадистки булки и именно тя първа се е свързала с една от трите изчезнали лондонски ученички - Шамима. Днес семейството на Акса се е отрекло от нея.

Според експерти няколко са причините, които тласкат млади жени да отиват на джихад в Сирия, пише в. "Дейли телеграф".

На първо място, това е познанството с хора, които вече са отишли в редиците на ИД. Също така романтичната представа за ролята на съпругата на джихадистите и отхвърлянето на западната култура на салоните за красота и бутиците за маркови стоки. Смята се още, че момичетата отишли на джихад в Сирия и в Ирак, са уязвими и изпълнени с надежди за по-добро бъдеще, отколкото това, което биха имали в родните си западни страни. Но трите лондонски ученички, които миналата седмица отидоха в Сирия, са били много добри ученички и са имали винаги отлични резултати, казват техните близки и преподаватели.

Източник: БТА