Доналд Туск обяви състава на новото правителство на Полша
Доналд Туск обяви състава на новото правителство на Полша / снимка: Reuters

Полският премиер Доналд Туск обяви състава на своето ново правителство, след като неговата партия "Гражданска платформа" спечели парламентарните избори през октомври, предадоха осведомителните агенции.

В новия кабинет има 11 нови министри, а осмина от предишното правителство, сред които външният Радослав Шикорски и финансовият Яцек Ростовски, запазват постовете си.

Полша бе единственият член на ЕС, избягнал рецесията през 2009 г., и според мнозина заслугите на Ростовски за това са големи, посочва ДПА. Очаква се в експозето си утре пред парламента, който след това ще гласува по избора на кабинета, премиерът Туск да обяви план за орязване на разходите, включително и в социалната сфера.

Министър на правосъдието ще бъде Ярослав Говин, а 35-годишната Йоанна Муха - една от четирите жени в новия кабинет на Туск - бе обявена за министър на спорта, предава БТА. Томаш Шемоняк ще е министър на националната отбрана, а вътрешното министерство се поема от Яцек Чихоцки. Новосъздаденото министерство на администрацията и цифровизацията ще се оглавява от Михал Бони.

Вицепремиер и министър на икономиката е Валдемар Павлак - лидер на Полския селски съюз (ПСС), коалиционен партньор на "Гражданската платформа". ПСС получават още две кресла - на земеделието и на труда, допълват полски медии.

Утре Доналд Туск ще произнесе програмна реч пред долната камара на парламента и правителството ще бъде подложено на гласуване.