Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да бъде лидер на всички американци и призова страната да превърже раните на разделението след оспорваната предизборна кампания, предаде ДПА.

Републиканецът изуми света, като нанесе тежко поражение на смятаната за фаворит за Белия дом Хилари Клинтън, отбелязва Ройтерс.

С победата си на президентските избори той сложи край на осемгодишното управление на Демократическата партия.

Доналд Тръмп е новият президент на САЩ (ВИДЕО)

Богат магнат на недвижими имоти и бивш водещ на риалити шоу, Тръмп се понесе на гребена на вълна от гняв към върхушката във Вашингтон и победи Клинтън, която е бивша първа дама и бивш държавен секретар.

Тръмп произнесе победната си реч пред свои ликуващи симпатизанти в балната зала на хотел в Ню Йорк. Той каза, че е дошло времето да се превържат раните на разделението и да се намери общ език.

"Току-що получих обаждане от държавния секретар Клинтън. Тя ни поздрави. Аз поздравих нея и семейството й за тази силно оспорвана кампания", каза Тръмп в началото на речта си, предаде Франс прес.

"Хилари работи много дълго и много здраво", каза Тръмп и допълни, че САЩ трябва да са й признателни за работата, която е свършила.

Пет пъти типично Тръмп

"Време е да се съберем като единен народ". "Обещавам на всеки гражданин на нашата земя, че ще бъда президент на всички американци", заяви Тръмп.

Той обеща да използва опита си на бизнесмен, за да помогне на САЩ и обяви, че има голям икономически план, с който ще удвои растежа на страната и ще направи икономиката й най-силната в света.

Източник: БТА