Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп се закани , че САЩ и съюзниците им ще унищожат организацията "Ислямска държава" и ще защитят цивилизацията, предаде Ройтерс.
 
"Ще унищожим ИДИЛ и ще защитим цивилизацията. Нямаме друг избор", каза Тръмп на пресконференция с йорданския крал Абдула Втори, чиято страна е във военната коалиция начело със САЩ срещу джихадистката групировка в Ирак и Сирия.

Ислямска държава: САЩ затъват и се управляват от "идиот"
 
В началото на пресконференцията Тръмп разкритикува извършената вчера "ужасяваща химическа атака" в Сирия срещу "невинни хора, малки деца и дори малки хубави бебета. Тези омразни действия на режима на Асад не може да бъдат толерирани", каза американският президент, цитиран от Франс прес.
 
Той каза, че станалото вчера е "оскърбление за човечеството" и че неговото отношение към сирийския президент Башар Асад се е променило.

Пентагонът представи план за борба срещу "Ислямска държава"
 
Тръмп каза, че лично за него вчерашната атака "прекрачи много червени линии" - препратка към прочутата "червена линия", начертана от неговия предшественик Барак Обама срещу сирийския режим в случай на употреба на химически оръжия.
 
Бившият президент Обама обеща да предприеме военни действия срещу Сирия, ако режимът прибегне към химически оръжия, но когато неговата "червена линия" бе прекрачена през лятото на 2013 г., Вашингтон не предприе интервенция.

Тръмп за химическото нападение в Сирия: Ужасно оскърбление за човечеството
 
Крал Абдула похвали Тръмп, че се е ангажирал да се заеме с мирното уреждане на израелско-палестинския конфликт и "това е много окуражаващ знак за всички нас".
БТА