Хаити
Хаити / БТА
Дипломат от Доминиканската република е бил отвлечен от една от най-опасните банди в Хаити, съобщи вчера правителството в Санто Доминго, което призова хаитянските власти да предприемат действия за освобождаването му "жив и невредим", предаде Франс прес.

Карлос Гийен е работел в доминиканската легация като съветник по земеделието. Той е бил отвлечен в петък, посред бял ден, от Кроа де буке, предградие на хаитянската столица Порт о пренс. Дръзкият удар е дело на бандата "400 Мавозо", която контролира района. През октомври миналата година бандата отвлече американски мисионери и членове на семействата им.

Престрелки между престъпни банди се разразиха в столицата на Хаити


Гийен е първият доминикански дипломат, отвличан от банда в Хаити. Според доминикански медии бандата е поискала 500 000 долара за освобождаването му.

Насилието на престъпните банди в Порт о пренс се превърна в открита война. Най-малко 18 мирни граждани бяха убити за няколко дни в края на април. Силите на хаитянската полиция, които не са достатъчно добре въоръжени, за да се справят със ситуацията, загубиха контрола над цели квартали и пътища.
БТА