Долната камара обяви средствата за поддръжката на жилището на Гордън Браун
Долната камара обяви средствата за поддръжката на жилището на Гордън Браун / снимкa: БГНЕС

Долната камара на британския парламент обяви какви средства са изразходвали 14 високопоставени депутати и премиерът Гордън Браун за поддръжка на жилищата си. Така законодателната власт се отказа от съдебна битка за получаване на разрешение да пази в тайна тези данни, предаде Ройтерс.

Три кутии с документи бяха предадени на журналисти в отговор на настояванията за свобода на информацията.

Според британското законодателство депутатите могат да получават средства от държавата, за да покриват разходите за поддръжка на жилищата си в своите избирателни райони, докато са в Лондон за сесиите на парламента.

В понеделник представители на долната камара на парламента заявиха, че повече няма да се опитват да предотвратят публикуването на данните, след като миналата седмица изгубиха битка във Върховния съд.

Камарата на представителите не желаеше да обяви данните за разходите, тъй като се опасяваше, че така ще бъде разкрита чувствителна информация, като например адресите на членовете на парламента.

Съгласно документите част от поисканите от премиера Гордън Браун средства са били за покриване на разходите за кабелна телевизия и на сметките за комунални услуги. Премиерът е поискал и да му бъдат покрити разходи от 4471 брит. лири за ремонт на кухня.

Бившият премиер Тони Блеър е изразходвал над 10 600 брит. лири за ново кухненско обзавеждане за дома си в графство Дърам и 515 лири за миялна машина. Той е поискал и средства, с които да покрие част от лихвите върху ипотеката на дома си, възлизаща на 295 000 лири.

Поисканите от лидера на консерваторите Дейвид Камерън средства са предимно за покриване на лихвата върху ипотеката на жилището му в графство Оксфордшър, която е 350 000 лири.

Данъкоплатците не трябва да бъдат карани да плащат кабелната телевизия на премиера или кухненското обзавеждане на Тони Блеър, заяви изпълнителният директор на Съюза на данъкоплатците Матю Елиът. Той допълни, че депутатите използват предвидените в законодателството облаги, "за да си позволяват много по-охолен живот, отколкото на техните избиратели.