Доку Умаров нареди прекратяване на нападенията срещу цивилни в Русия
Доку Умаров нареди прекратяване на нападенията срещу цивилни в Русия / снимка: БГНЕС, архив

Лидерът на ислямисткия бунт в Кавказ, чеченецът Доку Умаров е наредил на привържениците си да сложат край на нападенията срещу цивилни в Русия след демонстрациите срещу режима на премиера Владимир Путин, предаде АФП.

„Нареждам на всички групи за саботаж, които имат за задача да прилагат нашия план за специални операции в Русия, да прекратят операциите, при които може да бъдат ранени цивилни”, заявява Умаров във видеозапис, разпространен от чеченския бунтовнически сайт kavkazcenter.com.

Издирваният от руските власти Умаров пое отговорност за атентата на московското летище Домодедово през януари 2011 г. (37 жертви) и двойния атентат в московското метро през 2010 г. (40 жертви).

„Събитията днес в Русия ни показват, че руското население не подкрепя повече режима на Путин”, допълни бунтовническият лидер с дълга брада и облечен в камуфлажни дрехи.

„Днес цивилното население в Русия е заложник на режима на Путин, който се бори срещу исляма на територията на емирство Кавказ. При тези обстоятелства сме длъжни да защитим цивилното население по време на нашите специални операции”, допълни Умаров, цитиран от БТА.

При това положение „специалните операции трябва да бъдат срещу силите за сигурност, тайните служби и лицемерните чиновници, които на думи и действия вредят на исляма и са врагове на Бог”, допълни той.

Доку Умаров, който е един от чеченските бунтовници, които се съпротивляваха на руските сили и се бореха за независимост на Чечения, се отказа през 2007 г. от каузата за отцепване на републиката и се обяви за лидер на „емирство Кавказ”.