Доку Умаров е убит, твърди чеченският президент
Доку Умаров е убит, твърди чеченският президент / Guliver/Getty Images

Прехванати разговори между въоръжени ислямисти свидетелстват, че главатарят на севернокавказките терористи Доку Умаров е убит, заяви президентът на Чечения Рамзан Кадиров в интервю, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Ние отдавна бяхме на 99 процента сигурни, че Умаров е бил ликвидиран по време на една от операциите. Сега има доказателства, че той действително е бил ликвидиран, макар още да не сме намерили трупа му, но го търсим", каза Кадиров пред три руски федерални телевизии. По думите на чеченския президент налице са записи на разговори между лидерите на няколко въоръжени групировки в Кабардино-Балкария и Дагестан, в които се споменава за избирането на нов "емир" във връзка с гибелта на Умаров, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Впоследствие агенция Интерфакс цитира източник от руските служби за сигурност, който опровергава думите на Рамзан Кадиров, добавя Ройтерс. "Не можем да потвърдим ликвидирането на Доку Умаров. Не разполагаме с такава информация", казва анонимният източник.

В разпространен през юли м.г. видеоклип Доку Умаров призовава ислямските бунтовници да нападат обекти на Зимните олимпийски игри, които започват през февруари в южния руски град Сочи, разположен до западните склонове на Кавказ.