Сирия
Сирия / БГНЕС
Сирия е послужила за лаборатория за дронове за страните, които са участвали в 11-те години на конфликт в тази държава. През тези години там са били тествани дронове, които по-късно са били разгърнати в Украйна, предаде Франс прес, като се позова на доклад на нидерландската неправителствена организация "Пакс фор пийс" (Pax for peace).

Според организацията най-малко 39 типа военни дрона на шест страни са били използвани в Сирия. Русия, САЩ, Иран, Турция, Израел и сирийският режим са прибягвали до дронове по време на военните операции в Сирия, се посочва в документа.

"Сирия беше лаборатория за дронове, в която страни, но и групировки, непринадлежащи на нито една държава, са тествали различни нови типове дронове", казва в доклада си организацията.

Турция започва сухопътна операция в Сирия

"През последното десетилетие подобрените модели дронове, появили се в сирийското небе, показаха на няколко пъти как участниците в конфликта са подобрили познанията си в тази област", се допълва в документа.

Ирански, руски и американски дронове камикадзе, използвани в Сирия, бяха разгърнати пълномащабно във войната в Украйна, се посочва в документа.
От 2016 г. Турция използва дронове в Северна Сирия по време на военните си операции, които й помогнаха да поеме контрола върху обширна ивица гранични територии, отбелязва Франс прес.

Над 60 удара с турски дронове са поразили зоните в Сирия, които са под контрола на кюрдите, между януари и септември 2022 г., се съобщава още в доклада.

Дроновете "Байрактар ТВ-2", разгърнати в Сирия, се превърнаха в най-известния боен дрон на Турция и изиграха ключова роля в конфликтите в Либия, Нагорни Карабах, Етиопия и наскоро в Украйна", отбелязва нидерландската организация.

"За Русия войната в Сирия беше най-последната лаборатория за тестване на безпилотни летателни апарати, дала й възможност и да оцени дроновете на нейните партньори и да тества собствените си дронове и оръжия", се посочва в доклада.

Интервенцията на Русия в подкрепа на сирийския режим беше от ключово важно значение, в момента, в който Сирия губеше големи територии, припомня Франс прес.

"Русия значително повлия на хода на войната благодарение на дроновете", казва неправителствената организация.

Иран също предостави дронове на съюзнически иракски милиции и на влиятелната организация Хизбула в Ливан, се казва още в документа, в който се припомня, че Хизбула е консолидирала натрупания опит, като се е сражавала редом до Иран и до Русия в Сирия.

У силите на сирийския режим са били открити шест типа ирански дронове, се добавя още документа.

През това време джихадистките организации, като "Ислямска държава" или "Хаят Тахрир аш Шам" са превърнали цивилни дронове във военни, се допълва в документа.
БТА