Доклад на ООН: Ал Кайда е разпокъсана и отслабена, но си остава заплаха
Доклад на ООН: Ал Кайда е разпокъсана и отслабена, но си остава заплаха / netinfo

Разпокъсана и отслабена, Ал Кайда си остава все пак значителна заплаха и групите, които са свързани с нея продължават да се обновяват по отношение на своите мишени, тактика и технологии, се казва в доклад на ООН, цитиран от Франс прес.

Докладът на експерти на ООН беше предаден на Съвета за сигурност на организацията. В него се посочва, че номер едно на Ал Кайда Айман аз Зауахири не се е показал способен да обедини и ръководи групите, свързани с Ал Кайда, пише БТА.

"Положението с твърдото ядро на Ал Кайда не се подобрява от шест месеца. Ръководството му, установило се в пограничния район между Афганистан и Пакистан, продължава да публикува изявления, но не е способно да ръководи операциите по един централизиран начин", се изтъква в документа.

"Но ефективното намаляване на способностите и на привлекателната сила на Ал Кайда не означават, че заплахата от нападения от тази организация е изчезнала", се посочва в доклада.

В документа се подчертава, че терористичната пропаганда в интернет е все по-широка и неотдавнашните нападения в Бостън, Лондон и Париж припомнят предизвикателството, което продължават да представляват терористичните актове, извършени от малки групи или от отделни лица.

Освен това конфликтът в Сирия е белязан от силното присъствие на Ал Кайда, се посочва в доклада. В доклада се отчита, че групи, свързани с Ал Кайда, са понесли военни поражения, например в Мали по време на френската операция Сервал, или в Сомалия.

Посочва се, че Ал Кайда и нейните филиали са по-разнородни отпреди и онова, което ги обединява, е доста неясната идеология и привързаността им към тероризма. Това е 14-ият доклад за Ал Кайда на групата от експерти на ООН, следящи как международната общност прилага санкциите срещу членове на Ал Кайда и лица, които финансират или подкрепят движението.