Доклад критикува дейността на Европейския съюз
Доклад критикува дейността на Европейския съюз / снимка: БГНЕС, архив

Равносметката от дейността на Европейския съюз две години след Лисабонския договор е разочароваща - в него има изобилие от президенти, съперничества и грешки, откроили се при дълговата криза. Това гласи докладът за 2012 г. на фондацията Шуман "За състоянието на съюза", цитиран от Франс прес.

"Управлението на Европейския съюз е сложно по същността си. В дълговата криза то се превърна в слабото място на съюза и дори бе поставено под въпрос", пише президента на изследователската фондация Жан-Доминик Джулиани във встъплението на доклада, представен вчера в Европейския парламент в Брюксел.

В него са посочени сериозни недостатъци в управлението на ЕС след влизането в сила в началото на 2010 г. на Лисабонския договор,замислен да засили ефикасността и единството на съюза, напомня АФП.

Резултатът: "Изобилието от президенти не засили ефикасността на съюза на международната сцена, то дори го отслаби", се посочва в доклада. Президентите - председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Комисията Жозе Барозу, плюс върховната представителка за външната политика Катрин Аштън често създават впечатлението, че взаимно се настъпват, гласи документът, предава БТА.

"За никого не е тайна в кулоарите на Брюксел боричкането за власт между господата Ван Ромпой и Барозу. Дълговата криза, която изведе в центъра на играта националните правителства, определено даде предимство на първия", смята авторът на доклада.

Той отправя критики към Катрин Аштън и Жозе Барозу и дори обвинява комисията, че е задълбочила дълговата криза през лятото на 2011 г. с редовни "паникьорски" изявления за състоянието на европейската икономика, добавя АФП.