/ ThinkStock/Getty Images
Някои от 1000-та американски дипломати и служители на разузнаването, засегнати от мистериозно заболяване, известно като "Хаванския синдром", може да са били обект на електромагнитни енергийни импулси, се посочва в доклад до шефовете на американските разузнавателни агенции, съобщи Ройтерс.

"Импулси електромагнитна енергия, особено в радиочестотния диапазон, вероятно обясняват" болките в ушите, световъртежа и други симптоми при някои от страдащите от тези заболявания, докладвани за първи път от американски дипломати в кубинската столица през 2016 г., казват експерти на правителството и извън него.

Експертната група беше сформирана от директорката на Националното разузнаване Аврил Хейнс и заместник-директора на ЦРУ Дейвид Коен.

Комбинацията от симптоми "не може да бъде лесно обяснена на фона на познати условия на средата или медицински състояния" сред подгрупа от пострадали. Броят на тези хора не беше оповестен в разсекретеното резюме на доклада.

Освен в Куба случаи са регистрирани в Русия, Китай, Таджикистан и някои африкански държави.

Констатациите повтарят проучване на Националната академия на науките от 2020 г. и идват след междинния доклад на ЦРУ от 20 януари, в който се заключава, че е малко вероятно Русия или друг чуждестранен противник да стои зад повечето от така наречените "свързани с аномалии здравни инциденти". След доклада на ЦРУ доста от жертвите на "Хаванския синдром" са изразили разочарование от направените изводи, съобщи телевизия Ен Би Си. В доклада на ЦРУ обаче се казва, че има около двайсетина от общо 1000 случая, които са останали необяснени.

Публикуваният доклад не се задълбочава в търсене на отговорност. Но заключенията му вероятно ще подхранват разочарованието сред настоящите и бившите служители на САЩ, които не разполагат с ясно обяснение за хроничните си страдания.

"Ние не търсим приписването на вина на чуждестранен противник. Ние се придържахме към причинно-следствения механизъм", каза пред репортери служител на американското разузнаване, запознат с доклада.

Констатациите "засилват необходимостта от координиран, цялостен подход на правителството", каза в изявление Марк Заид, адвокат, представляващ жертвите от многобройни американски правителствени агенции.

Ерик Ландър, директор на Службата за научна и технологична политика на Белия дом, заяви пък, че експертната група е работила в продължение на почти девет месеца и е първата от няколко такива групи, които са имали такъв широк достъп "до разузнавателните доклади и данни за пациенти." Експертната група установи, че симптомите "са истински и убедителни" въз основа на медицински доклади и интервюта с лекари и жертви, допълни Ландър.

Като установи, че "импулси електромагнитна енергия" може да са причина, експертната група заяви, че "съществуват пропуски в информацията", но има няколко вероятни начина за генериране на енергията, "всеки от тях има своите изисквания, ограничения и неизвестни". Съществуват такива източници, които "са скрити и имат умерени изисквания за мощност", се казва в доклада. "При използването на нестандартни антени и техники сигналите биха могли да се разпространяват с ниски загуби" през въздуха.

Лица, случайно изложени на електромагнитни сигнали, които включват радиовълни, микровълни и рентгенови лъчи, са съобщили за "усещания", подобни на симптомите, за които съобщават жертвите на "Хаванския синдром", се отбелязва в доклада.

Ултразвукът също би могъл да причини симптомите, но само ако жертвата е била в непосредствена близост до източника, защото ултразвукът "се разпространява слабо през въздуха", се казва в доклада.

Психосоциалните фактори - които включват изисквания за работата, стрес и депресия - не могат сами по себе си да обяснят основните симптоми на "Хаванския синдром", се казва в доклада.

В доклада се дават препоръки, които да помогнат за разбирането, превенция и справяне със страданията на засегнатите, включително събиране и координиране на данни за инциденти и медицински данни от правителството на САЩ.
БТА