Договорени бяха издръжки при разтрогване на смесени бракове
Договорени бяха издръжки при разтрогване на смесени бракове / снимкa: Sofia Photo Agency
Министрите на правосъдието и на вътрешните работи на страните от ЕС се договориха на свое заседание днес в Люксембург за улесняването на процеса за изплащането на издръжки след разтрогване на смесените бракове или в други случаи, предадоха Франс прес и БТА.

Договореността предвижда създаването на административен орган в ЕС, който да улесни издирването на гражданин от която и да е страна членка на Съюза, който не изплаща издръжка на децата си след разтрогването на брака му с гражданин на друга страна членка.

Споразумението предвижда и осигуряването на безплатна съдебна помощ за лицата под 21 години, които търсят правата си в случаи на неизплатени издръжки.

Споразумението между министрите ще позволи да бъдат издирвани хората, които не изпълняват задълженията си, произтичащи от решението за разтрогването на брака и за изплащане на издръжка. Съгласно договореността ще се проверява дали тези лица разполагат с доходи, които им позволяват да изплащат издръжката.

Споразумението предвижда, че решение за изплащане на издръжка, произнесено в една страна членка, ще може да се прилага със същата сила в целия ЕС. Всяка година в ЕС се разтрогват 170 000 брака между граждани от две страни членки, в резултат на което се решава по съдебен път изплащането на издръжка. Издръжките обаче могат да се наложат дори и в случаи на разделящи се двойки, които не са имали официален брак или при еднополови двойки. Договореността на европейските министри се отнася и за тези два случая.