„Има такъв народ” са загубили много от обществения си образ, с който са дошли на политическата сцена. Такова мнение изрази в ефира на NOVA доц. Антон Тонев, председателят на Здравната комисия в 47-ото Народно събрание.

„Не смятам, че ние или друга партия ще обединят усилия с ИТН. С ГЕРБ и ДПС трудно ще намерим общ път. „Възраждане” са твърде маргинална партия, с която се работи много трудно. Първият ни най-логичен партньор е „Демократична България””, поясни представителят на „Продължаваме Промяната”.

„Има такъв народ“ ще се яви самостоятелно на предсрочните избори

По думите му от ПП ще се борят да са първа политическа сила.

„При свалянето на Никола Минчев, свалянето на правителството и провалянето на третия мандат наблюдавахме едно вградено нежелание това да се случи, имитация на дипломация”, допълни Тонев.

Той намекна и за колаборация между някои партии. По думите му ГЕРБ са давали сигнали на „Има такъв народ” как да гласуват.

„При едно от гласуванията от ИТН единодушно приеха наше предложение. След това получиха явни сигнали от представители на ГЕРБ да променят своя глас. При процедурата на прегласуване ИТН бяха против предложението. Цялата зала разбра какви указания са получили депутатите от „Има такъв народ””, поясни Антон Тонев.

Той коментира и темата с райския газ, която нашумя в последните дни и депутатите наложиха забрана на продажбата на райски газ.

„За да кажем, че е въведена забрана, трябва да излезе решение в „Държавен вестник”. Това очакваме да стане в началото на следващата седмица. След това предстоят глоби, ако даден обект продава райски газ на непълнолетни. За юридически лица най-високата санкция ще бъде 15 000 лв. Веществото е много интересно защото се използва както в промишлеността, така и в медицината. Когато се използва под лекарски контрол, няма опасност”, обясни депутатът от ПП.

Тонев коментира и актуалните COVID мерки.

„Аз съм лекар и целият ми живот е минал с маска на лице. Не съм изпитал вреда и ли неудобство. Привърженик съм на мярката, защото когато видим човек с маска изпитваме нужда да бъдем на дистанция от него, чисто инстинктивно. Не бива обаче да създаваме паника. Намираме се в поредна COVID вълна, но вече сме много по-подготвени. Затягането на мерките трябва да става по предварително приетия план. Смятам, че предписанията се адекватни и трябва да бъдат спазвани”, каза още Антон Тонев.

И допълни, че подкрепя предложението за намаляване на карантината. Според него ще бъде добре направления за PCR тестове отново да могат да се издават електронно от личните лекари.
NOVA