Добро началото на преговорите за иранския уран
Добро началото на преговорите за иранския уран / снимка: Reuters

Разискванията между Иран, САЩ, Русия и Франция за обогатяването в чужбина на иранския уран за мирни цели отбелязаха добър старт днес във Виена и бяха конструктивни, заяви генералният директор на Международната агенция по атомна енергия Мохамед ел Барадей, цитиран от АФП.

"Този следобед имахме по-скоро конструктивно заседание. Това беше добро начало. Обсъдихме повечето технически въпроси", посочи Ел Барадей след края на разговорите, продължили по-малко от три часа. Второто заседание от срещата трябва да започне утре в 8.00 ч. по Гринуич в седалището на МААЕ. Тема на преговорите е предложение иранският уран да се обогатява в Русия и след това във Франция, докато достигне ниво да служи като гориво за изследователския реактор в Техеран.

Според иранския режим това ще позволи да се произвеждат изотопи, използвани за лечение на някои болести като рак, посочва БГНЕС. Иран е натрупал около 1500 кг ниско обогатен уран в ядрения си център в Натанз въпреки предупрежденията и санкциите на Съвета за сигурност на ООН.

Досега МААЕ не може да установи истинския характер на иранската ядрена програма, за която Техеран твърди, че е предназначена единствено за мирни цели. Западните страни обаче се опасяват, че режимът иска да се сдобие с ядрено оръжие.