Добраха се до компютъра на убиеца Жокера от Колорадо
Добраха се до компютъра на убиеца Жокера от Колорадо / снимки: Reuters

Полицията в Колорадо съобщи, че е успяла да се добере до компютъра на Джеймс Холмс, соченият за автор на масовото убийство при премиерата на третия „Батман” в киносалон в предградието на Денвър - Орора.

Холмс откри огън в нощта на четвъртък срещу петък в препълнената зала на мултиплекса „Century 16 Movie Theater” в Орора по време на полунощната премиера на последната серия на трилогията за Батман, очаквана от милионите фенове. По последни данни убитите са 12, а ранените 58, уточнява БГНЕС.

Компютърът е бил открит в апартамента на стрелеца, където полицията успя да влезе едва в събота, защото жилището бе минирано. Властите се надяват това да придвижи разследването напред.

Според началника на нюйоркската полиция Реймънд Кели, по време на ареста му заподозреният е бил „явно не наред”, а косите му - боядисани в червено. „Той каза, че е Жокер, врагът на Батман”, посочи тогава полицейският началник.

Добраха се до компютъра на убиеца Жокера от Колорадо
netinfo


Американският президент Барак Обама, който прекъсна планираната си предизборна обиколка, пристигна в щата Колорадо, за да се срещне със семействата на загиналите 12 души и 58-те пострадали при атаката на обявилия се за Жокер стрелец. Междувременно говорител на Белия дом заяви, че атаката не е свързана с терористична организация.

Нападението потресе и филмовия екип, пише БТА. Режисьорът Кристофър Нолан и Крисчън Бейл, изпълняващ ролята на маскирания защитник на онеправданите, вече споделиха изпитания ужас и скръбта си. От уважение към жертвите киностудията "Уорнър брадърс" няма да публикува данни за печалбите от уикенда. Според специализираното издание "Варайъти", от четвъртък насам "Черният рицар: Възраждане" вече е събрал 75 милиона долара - третият най-печеливш старт в историята на киното, посочва всекидневникът.

В нощта срещу петък 24-годишният Джеймс Холмс, студент по неврология, нахлу в мултиплекса на Орора по време на премиерна прожекция на последния филм от поредицата за Батман - „Черният рицар: Възраждането”. Маскиран като Жокера - архиврага на Батман - той хвърли две гранати със сълзотворен газ и откри безразборна стрелба по зрителите, като уби 12 души и рани 58.