До 100 000 души може да достигне броят на загиналите в Мианмар
До 100 000 души може да достигне броят на загиналите в Мианмар / снимка: БГНЕС

Между 60 и 100 хиляди души може да са загинали или изчезнали вследствие на циклона Наргис в Мианмар, съобщи на база на оценките в 38 засегнати общини хуманитарната агенция на ООН, цитирана от Ройтерс.

Мианманската държавна телевизия съобщи снощи, че броят на жертвите надхвърля 28 458 души, а 33 416 души са изчезнали, припомня агенцията.

Белият дом обяви допълнителна финансова помощ за пострадалите от циклона в Мианмар в размер на 13 млн. долара, съобщи Франс прес.

Първият американски самолет с хуманитарна помощ кацна в Янгон, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. На борда му има 12 700 кг вода, мрежи за комари и одеала. Американски представители изразиха, че това ще е едва първият от множество американски полети до Мианмар.

Два самолета с 56 тона медицински и други провизии от европейски хуманитарни организации пристигнаха в най-големия град на Мианмар Янгон. Първата доставка на "Лекари без граници" съдържа 34 тона медицинска и логистична помощ, а "Лекари на света" са изпратили 22 тона, в които аптечки за първа помощ за 20 000 души и лекарства.

Три чартърни полета с 18 тона хуманитарна помощ също са получили разрешение да пристигнат в Мианмар, съобщи Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец. Организацията заяви, че през тази седмица ще изпраща най-малко по два полета с хуманитарна помощ на ден за Мианмар.

Световната програма по прехраната (СПП) към ООН заяви, че е необходимо да доставя 375 тона храна дневно за тежко засегнатите райони в делтата на река Иравади, но в момента осигурява само 20 процента от тях, предаде АП. СПП се нуждае от 56 млн. долара, за да осигури храна за 630 000 души за период от шест месеца. ООН пък призова в Банкок за набиране на 187 млн. долара за подпомагане на поне 1,5 млн. души за най-малко три месеца.