/ БТА
ДНК анализът потвърди, че 70-годишният мъж, който миналия месец на смъртния си одър в болницата призна, че е един от най-издирваните бегълци в Япония, наистина е заподозреният, съобщиха от полицията, предаде АФП.

Сатоши Киришима, бивш член на японска радикална лява групировка, стояща зад смъртоносните бомбени атентати през 70-те години на миналия век, е бил издирван близо 50 години, а снимките му са били почти навсякъде пред полицейските участъци в Япония.



Миналия месец сагата претърпя внезапен обрат, когато неизлечимо болен мъж, настанен в болница близо до Токио, заяви на смъртното си легло, че е Киришима - което накара болничния персонал да предупреди полицията - и само няколко дни по-късно почина.

Чрез последвалия ДНК анализ е потвърдено, че "човекът, който е починал в болницата на 29 януари, е самият Сатоши Киришима", заяви говорител на полицията в Токио.

След като самоличността му вече е потвърдена, "днес изпратихме пет преписки с негово участие на Окръжната прокуратура в Токио", каза говорителят.

В едно от тези пет дела се твърди, че Киришима е помогнал за поставянето на самоделна бомба, която през април 1975 г. е взривила части от сграда в престижния квартал Гинза в Токио.

Според местните медии, докато е бил разпитван от полицията малко преди смъртта си, Киришима е разказал подробности за семейството си и екстремистката група, които само той е можел да знае.

Младият Киришима е бил член на Източноазиатския антияпонски въоръжен фронт, който през 70-те години на миналия век организира поредица от фатални бомбени атентати срещу корпоративни гиганти, включително един в Mitsubishi Heavy Industries, при който загиват осем души.

"Искам да посрещна смъртта си с истинското си име", казва той на персонала в болницата преди смъртта си.
БГНЕС