ДНК тест потвърди автентичността на останките на руския цар Николай II
ДНК тест потвърди автентичността на останките на руския цар Николай II / Guliver/Getty Images

Нови ДНК тестове, извършени по искане на Руската православна църква, потвърдиха автентичността на останките на последния руски цар Николай Втори, съобщи руският следствен комитет, цитиран от Франс прес.

Ексхумираха останките на руския император Николай Втори

Останките на цар Николай и на съпругата му Александра Фьодоровна, погребани в бившата имперска столица Санкт Петербург, бяха ексхумирани в рамките на разследване на обстоятелствата по смъртта на царското семейство. ДНК материалът беше взет от долната челюст на цар Николай Втори и от негов гръбначен прешлен. Изследването е показало, че ДНК кодът съвпада с този от последната риза на Николай Втори, по която е имало следи от кръв. "Изследването потвърждава отново автентичността на останките", се подчертава в изявлението на следствения комитет. Въпреки това изследванията ще продължат, като ДНК-то на цар Николай Втори ще бъде сравнено с това на баща му цар Александър Трети, който е погребан в Санкт Петербург, за да се получи максимално достоверно заключение.

Русия реабилитира семейството на Николай Втори

Разследването на обстоятелствата около убийството на Николай Втори и семейството му беше подновено през септември по искане на Руската православна църква, която отдавна изразява съмнения по повод на костните останки, за които се смята, че принадлежат на семейство Романови. Разследването започна през 1993 г. и беше прекратено през януари 2009 г. по липса на напредък. Решението за прекратяване на разследването беше обявено за незаконно от съда през 2010 година. Предполагаемите останки на престолонаследника Алексей и великата княгиня Мария бяха открити през 2007 г. близо до мястото, където по заповед на болшевиките през нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. беше екзекутирано царското семейство.

Останките на останалите членове на семейство Романов, включително на цар Николай Втори и на съпругата му, извадени през 1991 г. от общ гроб в Екатеринбург, бяха идентифицирани официално през 1998 г. от руското правителство. Някои от тях вече бяха погребани тържествено в бившата имперска столица Санкт Петербург. Всички са обявени за мъченици от Православната църква.

Източник: БТА