Дмитро Булатов смята, че проруска сила стои зад отвличането му
Дмитро Булатов смята, че проруска сила стои зад отвличането му / снимка: БГНЕС, архив

Украинският опозиционен активист Дмитро Булатов твърди, че зад отвличането му и мъченията, упражнени над него, стои проруска сила, предаде АП.

Булатов изчезна в Украйна на 22 януари и беше намерен в гора десетина дни по-късно, с рани и с отрязана част от дясното ухо. Той беше на лечение в Литва, откъдето отпътува за Германия, където живеят родителите му.

На пресконференция днес в Берлин Булатов каза, че неговите похитители са говорели руски с руски акцент. Той уточни, че мъчителите му са били професионалисти, които са се интересували дали опозиционната група, оглавявана от Булатов - Автомайдан, е била повлияна или финансирана от САЩ, съобщава БТА.

Булатов поясни, че похитителите му са го разпитвали относно протестните автомобилни шествия, организирани от Автомайдана пред домовете на влиятелни украински правителствени фигури и бизнесмени, в това число Виктор Медведчук, лидерът на про-руска политическа организация и приближен на руския президент Владимир Путин.

Булатов поясни, че няма да поиска убежище в Германия или в друга страна, предаде АФП. „Няма да подам молба за политическо убежище в нито една страна. Искам във всички случаи да се върна в Украйна. Ще продължим съпротивата и протестното движение”, каза той.