Дмитрий Медведев печели на първи тур, сочат първите неокончателни данни
Дмитрий Медведев печели на първи тур, сочат първите неокончателни данни / снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия на Русия оповести първите предварителни данни за резултатите от изборите за президент на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.

Водач в надпреварата е Дмитрий Медведев, който получава 65,4на сто от гласовете при обработени само 23,8 процента от протоколите.

По предварителни данни час преди края на изборния ден избирателната активност е била 64,23. Очаква се тя да стигне 67 процента.

Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски не признава обявените данни за гласуването и ще ги оспорва в съда. Според екзит половете на две големи руски социологически агенции Жириновски събира 12,2 процента подкрепа.

Ние задължително ще се обърнем към съда, само че какъв е смисълът, каза Жириновски през журналисти. Аз няма да изоставя избирателите си, това би било предателство, аз ще съм с тях докрай, заяви той. Според него най-доброто доказателство как руснаците се отнасят към обявените резултати е това, че утре всички ще тръгнат за работа с мрачни лица.

Лидерът на руските комунисти Генадий Зюганов, който се очакваше да излезе на второ място след Медведев, заяви, че за него са гласували не по-малко от 30 процента от избирателите. Той каза, че предварителните резултатите говорят за нарушения. Според екзит половете за Зюганов са гласували 19,5 на сто.