Дмитрий Медведев е избран за председател на „Единна Русия”
Дмитрий Медведев е избран за председател на „Единна Русия” / снимка: Reuters

Делегатите на 13-ия конгрес на "Единна Русия" единодушно избраха премиера на Русия Дмитрий Медведев за председател на партията, предаде ИТАР-ТАСС.

Гласуването по кандидатурата му, издигната от президента на страната Владимир Путин, бе явно и стана с вдигане на ръка в историческа сграда от 19-и век, разположена съвсем наблизо до Кремъл, уточни АФП.

Путин поздрави Медведев с избирането му за ръководител на "Единна Русия" и благодари на участниците в конгреса за подкрепата.

Руският държавен глава призова "Единна Русия" да работи енергично за благото на Русия и нейните граждани, допълни ИТАР-ТАСС.

Издигането на Медведев начело на управляващата партия в Русия бе очаквано, след като Путин обяви през март, когато самият той бе избран за президент на страната, че ще отстъпи ръководството на партията, поставена в затруднено положение заради оспорването на властта й през последните месеци, предаде Франс прес.

В речта си пред делегатите и Путин Медведев посочи, че иска да направи "Единна Русия" по-демократична и по-отворена партия. Новият партиен лидер подчерта, че младите хора трябва да бъдат "най-големият приоритет", информира БТА.

Владимир Путин ръководеше "Единна Русия" от 2008 година, когато стана премиер, тъй като не можеше да остане за трети пореден мандат в Кремъл след президентското си управление от 2000 до 2008 година. Бившият агент на КГБ остави президентския пост на Дмитрий Медведев, а тъй пък му предаде премиерското кресло, припомня АФП.