/ Istock
Млада жена беше нападната и тежко ранена от глутница диви кучета динго на австралийския пясъчен остров К'гари (известен още като остров Фрейзър), съобщи ДПА.

Жената е правила джогинг, когато четирите животни са я нападнали, предаде австралийската национална телевизия, позовавайки се на службите за спешна помощ. След това тя е паднала в морето, докато две от кучетата динго са продължили да я преследват.

Жената е била ухапана няколко пъти по торса и краката. Тя беше откарана с хеликоптер до град Хърви Бей в континентална Австралия.
Дингото, което обитава главно Австралия, е домашно куче, което се е превърнало в диво животно преди хиляди години. Най-големият пясъчен остров в света –  досега известен като Фрейзър, е известен именно с популацията на динго.

През месец юни островът стана официално известен с местното си име К'гари, което означава „рай“ на езика на народа буткула.

Според австралийското Министерство на околната среда е имало общо 33 нападения на кучета динго от 2018 г. насам. През юни 10-годишно момче беше ухапано от един от хищниците и завлечено под водата. Момчето беше спасено от 12-годишната си сестра. При друг подобен случай френски турист беше ухапан от динго, докато се пече на слънце. През април пък динго ухапа главата на шестгодишно момиче, докато то си играеше в плитки води.

Властите на австралийския щат Куинсланд изчисляват, че на остров К'гари живеят между 25 и 30 глутници динго. Във всяка глутница има между 3 и 12 диви кучета. Тези животни, които не лаят, но вият като вълци, са защитен вид на остров К'гари.
Ада Ефтимова/БТА