Израел нарича лечебното заведение „туптящото сърце“ на „Хамас”
Лекар от болница "Ал-Шифа" в град Газа твърди, че директорът на лечебното заведение и няколко други медицински служители са били арестувани от израелските въоръжени сили (ЦАХАЛ), предаде АФП.

"Лекарят Мохамед Абу Салмия беше арестуван заедно с още няколко старши лекари", каза Халид Абу Самра, началник на отделение в болницата, която е в центъра на израелската операция срещу "Хамас" след атаките на бойците на 7 октомври.

Болницата Ал-Шифа - „туптящото сърце“ на „Хамас” в Газа

В продължение на седмици болницата „Ал-Шифа“ в северната част на Ивицата Газа е център на битката между Израел и палестинските екстремисти. Израелски официални лица твърдят, че Хамас е използвал болницата, за да скрие оръжия и командни центрове – твърдение, отречено от медицинския персонал и ислямисткото движение.

Преди седмица израелските войници заведе журналисти, за да видят това, което те наричат доказателства за мрежата от тунели под „Ал-Шифа.

Израелската армия показа тунел под болница в Газа (ВИДЕО)

Тунелът минава от града до болницата. Войникът преведе репортерите през нещо, което приличаше на кухненски бокс с мивка, тоалетна и стая с две метални легла и монтиран на стената климатик. „Когато се опитват да оцелеят, те слизат, използват болниците като живи щитове и могат да останат тук за дълго време. Репортерите не бяха въведени в болницата и им беше позволено да видят само част от обширния комплекс. Пред болницата военните показаха оръжия, боеприпаси и експлозиви, които според тях са намерени в комплекса „Ал-Шифа“.
БГНЕС