/ БТА
След освобождението си ръководителят на най-голямата болница в Ивицата Газа заяви, че е бил "измъчван" от Израел. Той беше държан повече от 7 месеца.

Директорът на болница "Ал-Шифа" Мохамед Абу Салмия е сред повече от 50-те палестинци, освободени и върнати в Газа за лечение, според израелски министър и медицински източник в обсадената територия, предаде АФП.

Салмия заяви, че по време на задържането си е бил подложен на "жестоки изтезания", в резултат на които е със счупен палец.

"Затворниците са подлагани на всички видове изтезания", каза той на пресконференция.

"Няколко затворници са починали в центровете за разпити и са били лишени от храна и лекарства. В продължение на два месеца нито един затворник не е ял повече от един хляб на ден. Задържаните са били подлагани и на физическо и психическо унижение", добави той.

Началникът на медицинската служба заяви, че срещу него никога не е било повдигано обвинение.

Израелските сили задържат Салмия по време на един от редица набези в "Ал-Шифа".

Болницата до голяма степен е превърната в руини от последователните нападения, откакто Израел започна нападението си срещу Газа след атаките на "Хамас" на 7 октомври.

Салмия и другите освободени са преминали обратно в Газа от Израел източно от Хан Юнис, съобщи медицинско лице от болница "Ал-Акса" в Дейр ал-Балах.

"Петима от задържаните бяха приети в "Ал-Акса", а останалите бяха изпратени в болници в Хан Юнис, добави той.

Израелските военни заявиха, че "проверяват" съобщенията за освобождаването.

Въпреки това министърът на националната сигурност Итамар Бен Гвир потвърди операцията, когато написа в X, че освобождаването на Салмия "заедно с десетки други терористи е отказ от сигурността".

Израелските военни обвиниха "Хамас", че използва болниците в Ивицата Газа като прикритие за военни операции. Те са нахлули в "Ал-Шифа" и други болници като твърдят, че са открили тунели и друга инфраструктура.

Войнстващата групировка, която управлява територията от 2007 г. насам, отрича обвиненията.

Европейската болница в Газа в Хан Юнис съобщи, че ръководителят на ортопедичното отделение Басам Микдад също е бил сред освободените.

През май палестински правозащитни групи заявиха, че старши хирург от "Ал-Шифа" е починал в израелски затвор, след като е бил задържан. Израелската армия заяви, че не знае за смъртта. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС