/ iStock/Getty Images
Германските служби за сигурност смятат, че мъж, открит мъртъв миналия месец на улицата пред руското посолство в Берлин, е бил агент под прикритие на Федералната служба за сигурност на Русия, съобщи списание "Шпигел", цитирано от Ройтерс.

Тялото на 35-годишния мъж е намерено на 19 октомври рано сутринта, посочи изданието. Списанието пише, като се позовава на източници от сферата на сигурността, че мъжът е паднал от някой от горните етажи на посолството.

Берлинската полиция отказа да коментира и препрати всички въпроси към прокуратурата, която засега също не е коментирала. За намереното тяло пред руската дипломатическа мисия не беше съобщавано преди това.

Източници от сферата на сигурността заявиха пред списанието, че не е ясно как дипломатът е паднал и какво е причинило смъртта му. Руското посолство не e дало съгласие за аутопсия, пише "Шпигел".

Мъжът, чиято самоличност не беше съобщена, официално е посочен като втори секретар на посолството, отбелязва изданието. Той е и роднина на намиращ се в Русия висш офицер от Втора дирекция на Федералната служба за сигурност, която се занимава с борба с тероризма.



"Шпигел" цитира руското посолство да заявява, че случаят е "трагична злополука", която то "по етични причини" няма да коментира. Дипломатическата мисия добави пред журналисти, че смята за некоректни спекулациите в медиите относно гибелта на дипломата, предаде ТАСС.

Говорител на германското външно министерство заяви на редовен брифинг, че германското правителство знае за смъртта на руски дипломат в Берлин, но не може да даде подробности.
БТА