Дилма Русеф полага клетва като президент на Бразилия
Дилма Русеф полага клетва като президент на Бразилия / снимки: Reuters
Дилма Русеф полага клетва като президент на Бразилия
36695
Дилма Русеф полага клетва като президент на Бразилия
  • Дилма Русеф полага клетва като президент на Бразилия

Дилма Русеф днес става първата жена, която ще управлява Бразилия, но над четиригодишния й мандат ще витае сянката на харизматичния й предшественик и политически кръстник Луис Инасиу Лула да Силва, предаде АФП.

63-годишната Русеф - икономист и бивша партизанка - ще има тежката задача да развие наследството на Лула, който превърна Бразилия в осмата по-големина икономика в света. Тя обаче трябва да е готова и за евентуално завръщане на своя ментор на президентските избори през 2014 г.

След осем години на власт 65-годишният Лула се радва на рекордните 87% популярност, но според бразилската конституция няма право да се кандидатира за трети мандат. Миналата седмица обаче той за първи път си остави вратичка, отбелязвайки, че е „роден политик” и че „нова кандидатура не се отказва”. Дни преди да сдаде поста, все пак, Лула направи стъпка назад, заявявайки, че единствената причина Дилма да не се яви на изборите през 2014 г. ще е защото тя не иска.

Днес Дилма Русеф ще прекоси Площада на министерствата в центъра на град Бразилия в открит автомобил, след което Лула ще й предаде президентската лента на церемония в присъствието на множество латиноамерикански лидери, на американския държавен секретар Хилари Клинтън, френския министър на отбраната Ален Жупе и други видни личности. България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов и министъра на външните работи Николай Младенов.

В традиционното си коледно обръщение Лула помоли бразилците да подкрепят новата президентка, ангажирала се да следва политика, благоприятстваща икономическия растеж и ограничаването на бедността.

В израз на приемственост Дилма запази в новото правителство 11 от министрите на Лула, включително онези, които оглавяват ключовите министерства на финансите и отбраната, отбелязва БТА. Русеф обаче подчерта идентичността си като състави „най-дамския” кабинет в историята на Бразилия, назначавайки пет жени на министерски постове и пет - за държавни секретари.



Дилма не е Лула, но идва от неговото правителство, бе началник на канцеларията му и не тръгва от нулата. Тя обаче ще остави свой отпечатък, каза за АФП Розмари Сегураду, преподавател по социология в Католическия университет в Сао Пауло. В течение на двата мандата на Лула от нищетата се избавиха 29 млн. бразилци, над половината от населението от 191 млн. души съставляват днешната средна класа, а икономическият растеж за 2010 г. се очаква да достигне 7,6%.

Предизвикателствата обаче са много: страната изостава сериозно в областта на здравеопазването и образованието, а реформите в данъчната, пенсионната и политическата система са вече неотложни. В допълнение претоварените летища и пътища не са на нужното равнище при положение, че Бразилия ще е домакин на Световното първенство по футбол през 2014 г. и на Олимпийските игри през 2016 г.

Предишният президент остави на Дилма Русеф няколко трудно решими въпроса като избора на 36 многоцелеви изтребителя за обновяване на военновъздушния флот - сделка за няколко милиарда евро. Лула изрази предпочитание към френската компания „Рафал” пред конкурентите от САЩ и Швеция „Боинг” и „Сааб”,  но в крайна сметка решението ще трябва да вземе Русеф, която наричат „желязната дама” заради твърдия й характер и огромна работоспособност.