Дик Чейни напусна Афганистан след среща с Хамид Карзай
Дик Чейни напусна Афганистан след среща с Хамид Карзай / снимка: БГНЕС

Противоречиви са все още данните за броя на жертвите на днешния самоубийствен атентат на входа на военновъздушната база Баграм, на 60 километра северно от афганистанската столица Кабул, съобщават световните агенции.

Баграм е най-голямата американска военна база в Афганистан, припомня Асошиейтед прес. Според очевидци телата на най-малко осем души са били изнесени от района на базата в черни чували и дървени ковчези.

Франс прес съобщава, че първоначално афганистанското вътрешно министерство е обявило, че са загинали 18 души, сред които и трима чуждестранни войници.

Оглавяваната от САЩ международна коалиция в Афганистан пък съобщи първо за един загинал американски войник и за двама убити цивилни афганистанци. След това бе съобщено, че са загинали и трима чужденци, сред които и един военен. Сеул потвърди, че става дума за южнокорейски войник. Според международната коалиция в Афганистан 20 души са ранени при атентата.

НАТО обяви, че са загинали 4 души, а 27 са ранени.

Журналист на Франс прес, намиращ се на мястото на трагедията, твърди, че са били убити 11 цивилни афганистанци.

Агенция Ройтерс съобщава за 10 убити и 27 ранени.

Засега не е ясно защо има толкова голямо разминаване в данните за жертвите на атентата, отбелязват агенциите.

Атентатът срещу базата Баграм е един от най-тежките от падането на режима на талибаните през 2001 г. насам.

Нападението бе извършено, докато в базата се намираше американският вицепрезидент Дик Чейни. Той не е пострадал.

Отговорност за атентата поеха талибани. Свързвайки се по телефона с агенция Франс прес, говорителят на талибаните Юсуф Ахмади уточни, че талибански муджахидин е извършил нападението. Пред агенция Ройтерс друг талибански говорител - молла Хаят Хан, каза, че целта на атентата е бил американският вицепрезидент Чейни. "Мишената ни беше Чейни", каза молла Хаят Хан.

Час и половина след атентата Дик Чейни се отправи към Кабул, където имаше среща с афганистанския президент Хамид Карзай. Срещата между двамата продължи 50 минути, а после Чейни и Карзай разговаряха още час със съветници на афганистанския президент.

На срещата с Карзай Чейни е разказал за посещенията си в Япония и Австралия, които направи миналата седмица. Двамата са разговаряли и за борбата с тероризма и за бунта на талибаните.

След срещата с Карзай Чейни е отпътувал от Кабул.

Чейни трябваше да пристигне в Кабул още в понеделник вечерта, но пътуването беше отложено заради лоши метеорологични условия. Преди Афганистан Чейни се срещна в Пакистан с пакистанския президент Первез Мушараф и поиска от него да положи повече усилия в борбата срещу талибаните и членовете на Ал Кайда, действащи по пакистано-афганистанската граница.