Дезмънд Туту: Буш и Блеър да се явят пред съда в Хага
Дезмънд Туту: Буш и Блеър да се явят пред съда в Хага / снимка: БГНЕС, архив

Нобеловият лауреат за мир за 1984 г. Дезмънд Туту иска Джордж Буш-младши и Тони Блеър да бъдат изправени пред Международния наказателен съд в Хага. Това заяви в своя статия за английския вестник „Гардиън” бившият архиепископ на Кейп Таун Туту, който миналата седмица се оттегли като оратор на международна конференция на политически, бизнес и интелектуални лидери в Йоханесбург заради присъствието на Тони Блеър.

„Неморалният начин, по който Америка и Великобритания беше основано на лъжата, че Ирак притежава оръжия за масово унищожение, дестабилизира и поляризира света повече от всички други войни в историята”. Така Дезмънд Туту обясни своята позиция относно бившият американски президент Джордж Буш-младши и бившият британски премиер Тони Блеър.

„Какви са основанията Международния съд да гони Робърт Мугабе, а Тони Блеър да бъде международен оратор?”, пита Туту. „Тогавашните лидери на Америка и Великобритания си подправиха едни основания за да се изживеят като деца, тормозещи по-слабите от тях в училищния двор. Това отдалечи народите. Те ни доведоха до тази пропаст, където се намираме днес, със страшната сянка на Сирия и Иран пред нас”, продължава Туту, който си извоюва международен почит благодарение на борбата му за човешките права по време на южноафриканския Апартейд.

Дезмънд Туту обяснява, че от инвазията през март 2003-а в Ирак са умрели 110 000 иракчани, което се равнява на 6,5 човека на ден и, ако в света имаше последователност, отговорните за това страдание трябва да отговарят за действията си в Хага, както правят редица африкански и азиатски лидери.