/ БТА
Най-малко девет души бяха убити по време на бягство от затвора през уикенда в Гвинея, при което въоръжени командоси измъкнаха за кратко бившия диктатор Муса Дадис Камара от затвора, съобщиха официални лица в понеделник.

Тежко въоръжени мъже нахлуха в затвора в столицата Конакри рано в събота, отвеждайки Камара и други трима бивши служители, които бяха съдени заедно с него за клането през 2009 г. по време на неговото президентство. Не е ясно дали Камара е избягал по собствена воля при нападението, което армията определи като опит за "саботиране" на правителствените реформи, уточни АФП.

По-късно в събота армията и адвокатът на Камара казаха, че той е бил отново заловен и върнат зад решетките, без да предоставят подробности за повторното му залавяне. Двама от мъжете, арестувани с Камара, също бяха върнати в затвора, докато третият все още беше на свобода.

В понеделник в изявление на главния прокурор Ямуса Конте се казва, че девет души са загинали в резултат на операцията на командосите за бягство от затвора, включително трима заподозрени нападатели, четирима служители на силите за сигурност и двама цивилни, които са били в линейка. Съобщения в пресата по-рано гласяха, че цивилни в линейка са били улучени по време на размяна на стрелба по време на нападението.

Дадис Камара е задържан, след като бе изправен пред съда през септември 2022 г. Той и около 10 други бивши военни и правителствени служители са обвинени за клане през 2009 г., извършено от силите за сигурност, лоялни на тогавашния лидер на хунтата. Убийството на 156 души и изнасилването на най-малко 109 жени започна на политически митинг на стадион в Конакри на 28 септември 2009 г. и продължи през следващите дни, според разследване, възложено от ООН. Камара, който сам дойде на власт с преврат през декември 2008 г., и неговите съподсъдими са обвинени в убийства, сексуално насилие, изтезания, отвличания и отвличания. Те са изправени пред доживотен затвор, ако бъдат осъдени.

Процесът е безпрецедентен в страна, управлявана десетилетия наред от авторитарни режими, където хората са свикнали с безнаказаността на силите за сигурност.

В момента Гвинея, която се намира в Западна Африка и е с население от около 14 милиона души, се ръководи от хунта, откакто полковник Мамади Думбуя нахлу в президентския дворец с войници и свали цивилния президент Алфа Конде през септември 2021 г. 
БГНЕС