/ IStock
Новият коронавирус е бил открит у дете на 4 години в Италия още през ноември миналата година, показва ново изследване на Държавния университет в Милано, предадоха АНСА и ТАСС.

Италия с 21 052 новозаразени

Детето от северния италиански град проявило първи симптоми - кашлица и хрема - още на 21 ноември 2019 г. В края на същия месец то било доведено в отделение за спешна помощ в града. След няколко дни детето получило и кожен обрив и тогава то било подложено на изследвания.

По това време обаче никой в Италия не е могъл да заподозре, че може да става дума за новия коронавирус, за който бе съобщено официално от китайските власти едва на 31 декември във връзка с огнището в град Ухан.

На детето била поставена диагноза дребна шарка. Тестът му впоследствие бил изследван отново и тогава било констатирано наличие на новия коронавирус. Това показва, че вирусът е циркулирал в Италия много по-рано от предполаганото.

Италианските власти съобщиха за първи потвърден случай на зараза с коронавирус в страната на 21 февруари 2020 г. - мъж от Кодоньо, в северната област Ломбардия, чийто главен град е Милано.

Учените, изследвали пробите от тестовете на детето, са решили още веднъж да анализират и случаите на дребна шарка и рубеола в Италия от септември 2019 г. до февруари 2020 г.

Здравната система на Италия на ръба – за месец над 27 000 медици са заразени с вируса

Има предположения, че при деца с вируса може да се появи синдром на Кавазаки, който се изразява в поражение на средни и малки артерии, което пък се проявява със зачервяване на кожата. Досега бяха регистрирани няколко случая на това заболяване при деца в Италия, в това число и при новородени, преболедували коронавирус.

Предположението, че новият коронавирус е бил в Италия още от края на миналата година, не е ново. По-рано бе съобщено за откритие на антитела към новия коронавирус в проби, взети още през септември миналата година на участници в изследване, свързано с изучаване на онкологични заболявания.

Освен това вирусът е бил в отпадните води на Милано в средата на декември миналата година, както показва последващ анализ на проби, взети в този период.
БТА