/ БГНЕС, архив
Най-малко 43 души са загинали и няколко десетки са били ранени при днешния самоубийствен атентат с кола бомба близо до северния сирийски град Алепо.

Целта на атаката са били автобуси, превозващи евакуиращи се цивилни и бойци от селища, подкрепящи режима в Дамаск, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от АФП. Жертвите при нападението вероятно ще продължат да се увеличават, защото има ранени, които са в критично състояние.
 
"Атентаторът камикадзе е управлявал камионетка, превозваща хранителна помощ, и я взривил близо до 75 автобуса, разположени в Рашидин", уточни неправителствената мониторингова организация, която е базирана във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.
 
Рашидин е контролирано от бунтовници западно предградие на Алепо. 5000 души бяха евакуирани вчера с тези автобуси от Фуа и Кафрая - две селища в провинция Идлиб, чието население симпатизира на сирийския режим. Кореспондент на АФП е видял много тела, включително на деца, както и голям брой ранени.
 
Експлозии разтърсиха райони на Сирия под правителствен контрол, взеха жертви

Хиляди хора, евакуирани от четири обсадени сирийски селища, са блокирани от вчера заради разногласия, които не позволиха те да продължат по пътя си, отбелязва агенцията.
 
В петък над 7000 души бяха евакуирани едновременно от Фуа и Кафрая (5000) и от контролираните от бунтовници селища Мадая и Забадани (2200 човека), съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права.
 
Тези евакуации, последните от дълга поредица от началото на войната в Сирия преди повече от 6 години, бяха извършени вчера по силата на споразумение, сключено между Катар, който подкрепя бунтовниците, и Иран, съюзник на режима на президента Башар ал Асад.

След евакуирането им с автобуси, бойците и цивилните от Фуа и Кафрая, трябваше да се отправят през Алепо към столицата Дамаск и крайбрежната провинция Латакия, които са крепости на режима. В същото време, пак през Алепо, хората, евакуирани от Мадая и Забадани, пък бе предвидено да потеглят за северозападната провинция Идлиб, която е почти изцяло под контрола на противниците на Асад.
 
Общо 30 000 души трябва да бъдат евакуирани на два етапа по силата на споразумението, сключено през миналия месец.

От началото на военния конфликт в Сирия през 2011 г. негови жертви са станали над 320 000 души, а милиони са принудени да напуснат домовете си.
БТА