Десетки затворници са убити в египетски затвор
Десетки затворници са убити в египетски затвор / снимка: Reuters

Видният египетски правозащитник Хосам Бахгат призова за незабавно разследване на съобщенията, че охранители в египетски затвор са убили умишлено десетки затворници през първите дни на бунта в Египет, предаде Асошиейтед прес.

Най-малко 65 затворници са били убити в затвора "Ал Ката" в покрайнините на Кайро, заяви Бахгат, цитирайки сведения от затворници и техни роднини. Смята се, че хиляди затворници в цял Египет са избягали или са били освободени малко след бунта срещу президента Хосни Мубарак, който започна на 25 януари.

Безредиците в "Ал Ката" избухнаха три дни след началото на бунта, след като няколко затворници се опитаха да избягат и охраната отвърна със сила, заяви Бахгат. Охранителите се качили на наблюдателни кули и открили огън, за да убият възможно най-много хора, а не за да се опитат да овладеят хаоса според правилата на затворническия ред.

След първоначалните размирици, при които бе убит висш офицер, в продължение на три дни са били екзекутирани затворници, изтъкна Бахгат, който оглавява египетска правозащитна организация, предаде БТА. Водата и електричеството в затвора били прекъснати цяла седмица, допълни той.

Бахгат е подал жалба пред главния прокурор за незабавно разследване на твърденията. Службата на главния прокурор не бе открита за коментар. Смята се, че най-малко 119 души, участвали в протестите, включително правозащитници, са били задържани произволно от египетски военни, след като сили на армията бяха разположени в градовете на 28 януари. След това мнозина бяха освободени, включително 62 египетски и чуждестранни журналисти.

Междувременно в Египет ще бъде назначен вицепремиер за националния диалог, предадоха Ройтерс и ДПА. Вицепрезидентът Омар Сулейман е поискал от премиера Ахмед Шафик да назначи свой заместник от т. нар. група на мъдреците.

Сулейман започна в края на миналата седмица "национален диалог" с опозиционни групи за обсъждане на реформи. Сред участниците в разговорите е и "групата на мъдреците" - неформално сдружение на интелектуалци, общественици и бизнесмени. Първата среща от "националния диалог" се състоя в неделя. Не е насрочена дата за втори кръг преговори.