Десетки загинали при пожар в психиатрична болница край Москва
Десетки загинали при пожар в психиатрична болница край Москва / снимка: Reuters

При пожар в психиатрична болница в Подмосковието са загинали 38 души, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на главното управление на МВР в Московска област.

В болницата е имало общо 41 души, но само трима са били евакуирани, информира БТА. Вече са открити телата на 21 от жертвите.

Руското следствие не изключва възможността пожарът в психиатричната болница да е бил предизвикан умишлено. Проучват се и други версии - късо съединение, неспазване на противопожарните норми. На мястото вече работят криминалисти, предстоят и съдебно-медицински експертизи.

Според "Комсомолская правда" повечето загинали са намерени в леглата. Те най-вероятно са били замаяни от транквилантите и не са успели да се спасят заради решетките на прозорците, посочва сайтът Нюзру.

Решетките не са били пречка, защото сградата има два широки евакуационни изхода. Според оцеляла медицинска сестра обаче помещенията са били силно задимени и тя е успяла да изведе навън само двама пациенти, заявява Вадим Беловошин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

И. д. губернаторът на Московска област Андрей Воробьов обяви еднодневен траур на 27 април. Той обеща на семействата на загиналите обезщетения по 500 000 рубли. Погребенията ще бъдат платени от регионалния бюджет. Във връзка с пожара е образувано наказателно дело за нарушения на противопожарните норми, причинили смъртта на две и повече лица.