Десетки вторични трусове в Чили
Десетки вторични трусове в Чили / снимка: www.emsc-csem.org

Около 70 вторични труса са регистрирани след мощното земетресение, което предизвика шест жертви в Чили, сочат данните на Европейския сеизмологичен център. Най-силният от вторичните трусове край чилийските брегове е бил с магнитуд 6 по скалата на Рихтер.

През нощта, в 2:46 часа българско време, в Тихия океан бе регистриран мощен трус със сила 8,2, който стана причина за смъртта на шестима души в Северно Чили, пише Фокус.

През юни 2005 година на 190 км в изток-югоизточна посока от епицентъра на снощното земетресение бе регистриран трус с магнитуд 7.8, което бе усетено в провинция Тарапака и територии в съседна Боливия. Историческо и по време и по сила земетресение е станало на 150 км север-североизточно край Арика през август 1868 година и е причинило смъртта на около 25 000 души. Магнитудът му е изчислен (няма инструментална регистрация) на между 8.5 и 9. Цунами от него са документирани в Нова Зеландия, Хаваите и Япония. Арика се намира в района, в който бе усетен най-силно и трусът от 1 април тази година.