Взривове отекнаха в завод за производството на експлозиви в град Дзержинск в Централна Русия. Пострадали са 38 души, предаде ТАСС, като се позова на Министерството на извънредните ситуации.

Според властите четирима от ранените при взривовете в завод "Кристал" са в тежко състояние, 25 са получили средни по степен наранявания, а деветима са с леки травми. Няма данни за загинали.

Експлозиите са станали в цех за производство на тротил. Министерството на извънредните ситуации заяви, че в резултат е избухнал пожар на площ около 100 кв.м. Впоследствие обхватът на огъня се е увеличил. Съобщава се за двама души, които са в неизвестност. Местните власти казаха, че в резултат на взривовете е разрушена административна сграда.

Пресслужбата на завода заяви, че в момента на избухването на пожара в цеха са работили петима души. Те са били евакуирани и са живи. Властите казаха, че по предварителна информация няма разрушени жилищни сгради в Дзержинск в резултат на взривовете.

Според правоохранителните органи причината за взривовете може да е нарушение на правилата за безопасност. Източник от спасителните служби заяви, че са се взривили боеприпаси. Той каза, че част от боеприпасите не са избухнали и има опасност от още експлозии. По думите му сред боеприпасите е имало авиобомби. Регионалното министерство на извънредните ситуации заяви, че няма данни за наличие на бойни снаряди в завода, нито за възможност за нови взривове.

В района на Дзержинск в Нижегородска област е обявено извънредно положение, заявиха местните власти.
БТА