Десетки ранени при протести в Ереван (СНИМКИ/ВИДЕО)

Десетки души са ранени в арменската столица Ереван в сблъсъци между полицията и демонстранти, които протестират срещу задържането на власт на бившия президент Серж Саркисян, който бе предложен за премиер, предаде Франс прес.

Протестиращите преминаха в шествие в центъра на града по призива на опозиционния лидер Никол Пашинян и се насочиха към парламента, блокирайки основните улици.
Полицията разположи ограждения в близост до парламента, които демонстрантите се опитаха да преминат. Тогава полицаите използваха шумови гранати.

протести Армения
БГНЕС

Общо 46 души, сред които Пашинян и шестима полицаи, са потърсили медицинска помощ за рани от телените ограждения и осколки от гранатите, съобщи здравното министерство.

През март: Армен Саркисян бе избран за президент на Армения на мястото на Серж Саркисян

"Ние сме мирни хора. Целта ни е да попречим, без прибягване към насилие, на Серж Саркисян да ръководи страната трети пореден път", заяви по-рано Пашинян, а до него демонстранти скандираха "Армения без Серж!"

Управляващата Републиканска партия на Армения официално издигна кандидатурата на 63-годишния Серж Саркисян за премиер.

протести Армения
БГНЕС

Гласуването в парламента, с което Саркисян най-вероятно ще бъде избран на ключовия пост в бившата съветска република, се очаква във вторник.

"Народът направи избора си на парламентарните избори, като гласува за Републиканската партия на Армения. Право на държащата мнозинство партия е да избере премиера", заяви говорителят на управляващата партия и заместник-председател на парламента Едуард Шармазанов.

протести Армения
БГНЕС


"Никой няма да ни спре да гласуваме за нашия кандидат Серж Саркисян", увери той.
 
БТА